Povídání v pražírně: za každým zrnkem je příběh
Roman Nejedlý je ostřílený pražič s úspěšnou soutěžní kariérou. V roce 2017 se účastnil českého mistrovství v přípravě filtrované kávy Czech Brewers Cup (2. místo), o rok později v této soutěži zvítězil. Jakožto finalista postoupil i do světového kola, kde se umístil na 12. místě (ze 41 účastníků). Roman je čtyřnásobný finalista Mistrovství České republiky v přípravě espresso nápojů Barista roku. No, a právě Roman se stará o pražení kávových zrn pro kavárny KAFEC.
![](https://kafec.cz/manager/Pražírna 23/prazirna II.png)
Romane, kdybys měl v jedné větě představit svou práci, jak by ta věta zněla?
Moje práce je vlastně i můj největší koníček. Jednoduše hledám kafíčko, které mi chutná, a to pak sdílím s našimi hosty.
Určitě už jsi to vyprávěl mockrát, ale prozraď nám na úvod, jak jsi se dostal k výběrové kávě a k jejímu pražení?
Vždycky mě moc bavily moderní technologie a gastronomie. Káva je super v tom, že oboje spojuje dohromady. V obchodu s kávou se pohybuji od roku 2012. Tehdy jsem ještě chodil na vysokou. Moc mě to bavilo a chtěl jsem se tomu věnovat víc a víc, takže jsem v roce 2015 začal sám pražit. Vtipné je, že před rokem 2012 jsem kafe vůbec nepil.
![](https://kafec.cz/manager/Pražírna 23/prazirna vyska 45 III.png)
V čem vidíš největší výhodu/přínos výběrové kávy? Proč bych ji měla chtít pít?
Jednoznačně v tom, že mnohem lépe chutná. Ale také třeba proto, že za každým zrnkem je nějaký příběh, který se dá dále zkoumat. Člověk se u toho naučí spoustu nových věcí. To u komoditního kafe nejde, protože se jedná o směsi různých odrůd a regionů a vlastně ani nevíš od koho to kafe pochází.
A tvoje cesta ke KAFECU? Jak jsme se potkali a jak už je to dlouho, co pražíš kávu pro naše kavárny?
KAFEC je historicky jeden z mých prvních zákazníků po tom, co jsem se vrhl na pražení. Tomáše Konečného jsem ulovil na bazoši na facebooku na mlýnek za 3 tisíce, který ode mě nakonec koupil. Tehdy si pro něj dojel, dali jsme se do řeči a první objednávka byla na světě. Tomášovi moc děkuji, že mi dal šanci. Přibližně před 4 lety mě Tom oslovil - chtěl pro KAFEC začít pražit vlastní kávu - nakoupíme zelené zrno pro kavárny KAFEC, které budu já pražit, KAFEC servírovat a tím pádem ho zákazníci nikde jinde nedostanou. S radostí jsem tuhle výzvu přijal. Dneska už má KAFEC v nabídce stabilně 6-7 druhů kávy, které pravidelně obměňujeme. Je za tím velký kus práce. Zákazníci mohou ochutnat, jak rozmanitý může svět výběrovky být.
„Za každým zrnkem výběrové kávy je příběh, který můžete zkoumat."
![](https://kafec.cz/manager/Pražírna 23/prazirna vyska 45 II.png)
Velký kus práce, říkáš. Jak takový proces tedy vlastně probíhá?
Kávu vybíráme ve spolupráci s Tomášem, ale i ostatními členy týmu KAFECU i s franchízanty jednotlivých kaváren. KAFEC má několik barev etiket, kterými druhy výběrovky odlišujeme. Každá barva symbolizuje určitý chuťový profil. Nejprodávanější je vždy káva s modrou etiketou. Tu ladíme do sladkých tónů tak, aby chutnala perfektně jako samotné espresso, ale samozřejmě také s mlékem. Tomu většinou odpovídají kávy ze Střední a Jižní Ameriky. Já sleduji aktuální světové sklizně a když vím, že nám káva s modrou etiketou dochází, začnu pátrat po následníkovi. Máme několik parametrů, které při výběru hodnotíme. Je to například velikost lotu (kavárny KAFEC totiž spotřebují slušný objem kávy a né každý farmář jí má tolik), vlhkost zrna, vodní aktivita (zejména kvůli co nejdelší životnosti zrna) a taky samotná chuť. Ve hře je vždy více káv, abychom při degustaci porovnali, která nám chutná nejvíce. Když káva projde všemi kontrolními body, odsouhlasíme si ji s dodavateli a putuje do skladu KAFECU. Od prvního kontaktu se vzorky po dodání upražených zrnek k zákazníkům to trvá přibližně 6 týdnů. Týden navíc nám zabere vybrat optimální pražící profil, abychom z daného kafe dostali co nejlepší chuťový profil.
„Dnes má KAFEC v nabídce 6-7 druhů výběrovky, které pravidelně obměňujeme. Zákazníci tak mohou ochutnat, jak rozmanitý je svět výběrové kávy."
![](https://kafec.cz/manager/Pražírna 23/prazirna IV.png)
Hosté v KAFECU čas od času poukazují na to, že je jejich káva „kyselá”. Čím je to způsobené a je to špatně?
Stále málo známým faktem je, že káva je ovoce. Právě tyhle velmi pestré ovocné tóny chceme zákazníkům představit. Kafe musí v puse navozovat pocit sladkosti. Ovšem v žádném případě nesmí espresso nebo filtr chutnat jako voda s citronem. To se v některých kavárnách občas stane hlavně díky nekvalitní přípravě. V KAFECU se tomu snažíme předejít neustálým tréninkem baristů a také kontrolou každé várky upraženého kafe, která do KAFECU putuje. Káva, která je upražená nedostatečně, může vykazovat nepříjemně svíravé a nezrale citrónové chutě. Tomu se chceme vyvarovat. Abych to shrnul - i když do espressa nebo filtru nepřidáte cukr, měl by nápoj v ústech navodit vyvážený pocit sladkosti a jiskrnosti. Jako je tomu třeba u vína.
„Káva je ovoce. Pestré ovocné tóny jsou pro ni přirozené."
![](https://kafec.cz/manager/Pražírna 23/prazirna vyska 45 V.png)
V KAFECU rozdělujeme kávy na espresso a na filtr. Jak rozhoduješ to, která káva bude která?
Troufnu si říct, že většina kafe, které nakupujeme pro KAFEC je použitelná na obojí. Výjimkou bývá Keňa, která opravdu září hlavně na filtru a cold dripu. Má vyšší množství kyselin a v espressu se s ní hůře pracuje. Espresso kávy se praží delší dobu a na vyšší teplotu, aby výsledný nápoj měl dostatečnou sladkost a také tělo, které je u espressa dalším důležitým parametrem.
Kolik kg kávy tak běžně pro všechny kavárny připravuješ a jak dlouho zhruba v kavárně vydrží, než ji spotřebují?
Dost záleží na ročním období. Ale když to zprůměruju, tak KAFEC spotřebuje 500 kg zrna měsíčně. Jednotlivé kavárny objednávají každý týden a naším cílem je, aby se k zákazníkům dostala okolo 3. týdne od pražení. To totiž chutná nejlépe.
„KAFEC spotřebuje průměrně 500 kg kávového zrna měsíčně."
![](https://kafec.cz/manager/Pražírna 23/prazirna 45 I.png)
Máš teď v merku nějakou specialitku, na kterou bys chtěl naše hosty nalákat?
V dubnu nám dorazí zrnka z Kolumbie, která byla fermentována s tajným ovocem. To bude naprostá pecka. Do nabídky se nám taky vrátí velmi oblíbený El Salvádor zpracovaný metodou natural, který se v KAFECU připravuje na espressu.
Tak ještě na chvilku zpátky k tobě. Jakou kávu piješ nejčastěji ty a proč?
Řekl bych, že je to 50/50 espresso a filtr. Většinou si dám v partnerských kavárnách obojí, abych věděl jak si aktuálně stojí. Sám sobě kafe připravuji pouze v rámci cuppingů, kdy kontroluji jak se nám pražení daří. V sobotu a v neděli ráno si dáme s přítelkyní filtr z překapávače. Ručně připravený filtr, například Tricolate, většinou připravuji pouze v rámci přípravy na baristické soutěže. I když, jak nad tím přemýšlím, kafe piju hlavně podle nálady. Když mám čas, dám si filtr. Když chci intenzivní kopanec, dám si espresso.
„Moje práce je i můj největší koníček. Jednoduše hledám kávu, která mi chutná a která chci sdílet i s našimi hosty."
![](https://kafec.cz/manager/Pražírna 23/Bez názvu.png)
Romane, a poslední otázka na tělo: máš v KAFECU svou oblíbenou snídani nebo třeba odpolední specialitku?
Samozřejmě všechny wafličky a taky třeba dvojité Míchačky bez toastu s řepovým salátkem, Cheddarem a čalamádou. V poslední době jsem si hodně oblíbil Banoffee Pie dezert ve skleničce. Ale v KAFECU je super vše, takže nepohrdnu žádnou položkou z menu.