Proč jsme v kavárnách zrušili bezlepkové wafle?
Pravda je taková, že prodejnost bezlepkových waflí byla tak nízká, že jsme těsto neustále vyhazovali. I mezi sebou máme bezlepkáře a rozhodnutí to nebylo snadné. Navíc věříme, že naše bezlepkové wafle byly opravdu moc dobré - alespoň nám v týmu chutnaly moc.
Nicméně, za těch 10 let, co bezlepkové wafle nabízíme, se prodejnost snížila až k ekonomickému krachu. Samozřejmě nás mrzí, že tímto krokem přijdeme o zákazníky bezlepkáře, kteří nám za wafle bez lepku byli vděční, ale za rozhodnutím si musíme stát. Pokud se máme, s konceptem, který nám funguje, udržet na pozici „fungující podnik" není možné přehlížet ekonomický aspekt.
Pracujeme s přesvědčením, bez toho by to samozřejmě nešlo, ale také pracujeme s nepopulárním odpadovým hospodářstvím, food costy, náklady a prostory, které mají své limity. Máme omezené možnosti v kuchyních a hostům, kteří mají s lepkem významný zdravotní problém (tedy silnou alergii), jsme stejně nedokázali 100% vyhovět. Stroj na wafle i přípravna jsou totiž společné.
Skupin s potravinovým „omezením" je vícero - zpětnou vazbu dostáváme i od lidí s citlivostí na laktózu, od vegetariánů a veganů. A vlastně bychom byli nejšťastnější, kdybychom mohli vyhovět všem. Je ale jasné, že takový rozptyl nemáme, jsme kavárna - jsme síť kaváren, o to je to možná malinko složitější.
Překopali jsme nyní celé menu, máme spoustu inovací, které se nám opravdu povedly. Každá větší změna s sebou však nese také nevyhnutelné změny.
Neradi bychom teď, aby celé toto povídání znělo jako „neumíme, nejde". Třeba se nám časem podaří vybalancovat i tuhle překážku a najít schůdné řešení. Změny se budou dít zcela jistě dál. Zkrátka, makáme na tom :) Prozatím můžeme nabídnout alespoň bezlepkové dezerty, které si v KAFECU pečeme sami - s extra čokoládovým dortíkem v čele.
I tak věříme, že se z nového menu bude spousta lidí těšit a že nám bude zrušení bezlepkových waflí odpuštěno.