Šéfbarista KAFECU: „Největší odměnou jsou hosté, kteří se vrací a sdílí s námi nadšení do kávy.
Začínal v KAFECU na place, dnes školí baristy všech kaváren. Peťa Urbánek za čtyři roky s KAFECEM vyrostl do pozice, která je pro něj jako ušitá na míru. Jaké byly Peťovy začátky v kavárně U Komína v Uherském Hradišti, bez čeho neodstartuje den, co má v KAFECU nejraději a co vzkazuje všem hostům kaváren KAFEC? Čtěte dál.
Peťo, kdybys měl v jedné větě představit svou práci, jak by ta věta zněla?
V KAFECU mám na starosti přípravu všech kávových i nekávových nápojů za barem. Jako vedoucí směny v KAFECU v Uherském Hradišti mám pak zodpovědnost za to, aby vše probíhalo dle nastavených pravidel KAFECU.
Takže co konkrétně máš v KAFECU na starosti?
Můj den v KAFECU začíná nastavením mlýnků, kávovaru a přípravou baru. Poté mě čeká kontrola provozovny, jestli je vše připraveno, jak má. Součástí mé práce je i být k ruce provozní. Společně dohlížíme na suroviny, zásoby na skladě, objednáváme zboží a řešíme situace, které nastanou.
Co považuješ za nejtěžší část práce baristy a co naopak za největší odměnu?
Nejtěžší částí práce je, když máme příliš velké odpisy kávy. Výběrová káva je opravdu drahá surovina. Farmáři, kteří každé zrno vypěstovali, za tím vydali velké úsilí, proto se snažím každou směnu co nejvíce minimalizovat ztráty, ale ne vždy se to bohužel podaří. Největší odměnou jsou hosté, kteří se vrací a sdílí s námi nadšení do kávy, moc rád si s nimi o kávě povídám. Pár stálic v Hradišti máme a vždy je rád vidím.
Jak se člověk dostane k takové pracovní pozici?
Letos v červnu to byly 4 roky, kdy jsem se zajímal o pracovní pozici v KAFECU v Uherském Hradišti. Tou dobou jsem byl už v Hradišti a zajímal jsem se hodně o kávu. Věděl jsem, že se tomu budu chtít jednou více věnovat, a zrovna se otevíral nový KAFEC.
Takže s KAFECEM jsi už dlouho. Vzpomeneš si na to, jak ses o KAFECU dozvěděl?
Na Instagramu KAFECU jsem viděl fotku majitele kavárny Tomáše Ondrašíka s jeho sestrou Denčou. Toma jsem znal od bratra, tak jsem mu napsal, jestli hledá nové zaměstnance. Jinak KAFEC jsem znal už dlouho předtím ze Zlína.
A vzpomeneš si na svůj první den vůbec? Co se od té doby změnilo?
Úplně první den v KAFECU byl, když jsem se s dalšími novými kolegy zaučoval v Hradišti. KAFEC otevíral po první vlně kovidu a návštěvnost byla tak obrovská, že na to personál nestačil. Museli jsme na jedno odpoledne zavřít, abychom mohli zaučit více zaměstnanců. Od té doby se toho změnilo hodně, když nepočítám kolegy. Na začátku tohoto roku jsem dostal nabídku od majitele brandu, Tomáše Konečného, na školitele káv baristů v KAFECECH.
Jakou kávu piješ nejčastěji ty a proč?
Mezi nejoblíbenější určitě patří cappuccino, bez toho si nedovedu představit začátek dne. Pokud nemám chuť na kávu s mlékem, tak jednoznačně překapávaná káva. Hlavně v nepříznivém počasí je to naprosto ideální a určitě ji všem doporučuji.
Máš na menu své oblíbence? Co si nejčastěji v KAFECU objednáváš?
KAFECTOUST to semnou táhne už od začátku, takže je to můj oblíbenec. K němu doporučuji řepový salátek. Ze sladkých variant to vedou na plné čáře Wafličky se šodó.
Ve kterém městě bys nejradši viděl další KAFEC a proč?
Byl bych moc rád, kdyby se KAFEC znovu otevřel v Praze. Pro mě je Praha můj druhý domov, protože tam žije spoustu mých přátel i rodina. Myslím, že Praha by si zasloužila mít taky waflový ráj.
Největší odměnou jsou hosté, kteří se vrací a sdílí s námi nadšení do kávy. A já si s nimi moc rád o kávě povídám.
Co bys vzkázal hostům KAFECU?
Aby určitě přišli vyzkoušet naši novou zimní nabídku, která opravdu stojí za to. Naše nové perníčkové latte, které si připravujeme z našeho domácího perníčkového sirupu, je hodně velký konkurent dosud nejoblíbenějšího chai latte.
Je něco, na co jsem se nezeptala, a co bys chtěl zmínit?
Určitě bych chtěl poděkovat celému týmu v Hradišti. Děláme společně místo U Komína nezapomenutelným a užíváme si každou směnu. Jsem rád, že jsem toho součástí.