
Brazílie Grape Starfruit
v každém Kafecu
filtr
Honey 2× fermentovaná
tmavý hrozen, Vinea, jogurt a Nutella
Náš lot je zpracován jako 3× fermentovaná honey káva. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 60 hodin aerobně „nasucho“. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Druhá fáze fermentace probíhala také ještě v třešních a to anaerobně a opět nasucho po dobu 175 hodin. Pak prošly třešně odslupkováním a fermentovaly se anaerobně po dobu dalších 120 hodin. Káva se sušila po dobu 19 dní.
Více o této kávě
sladká a ovocná
region Cerrado Mineiro
farma Vinhal Cafés Artesanais
zpracování honey 2× fermentovaná
odrůda Catuai
nadmořská výška 1600 m. n. m.
O našem lotu
Náš lot je zpracován jako 3× fermentovaná honey káva. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 60 hodin aerobně „nasucho“. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Druhá fáze fermentace probíhala také ještě v třešních a to anaerobně a opět nasucho po dobu 175 hodin. Pak prošly třešně odslupkováním a fermentovaly se anaerobně po dobu dalších 120 hodin. Káva se sušila po dobu 19 dní.
O procesech
Rafael Vinhal je velký experimentátor. Kombinuje různé fermentace a dosahuje tak exkluzivních kávových mikrolotů z jinak běžně pěstovaných odrůd. Chutě, které tyto kávy nabízejí, jsou vyjímečné a různorodé. Můžou to být višně v čokoládě, kokosové mléko, nebo třeba skořicové sušenky. Rafael je navíc takový profík, že umí tyto procesy každoročně replikovat.
Jak nám napsal Rafael, nejstarší syn farmáře Alfonsa:
Historie naší rodiny Vinhalů a kávy začala mým dědečkem v roce 1988. Byl to on, kdo vlastníma rukama zasadil první kávová semínka, ze kterých vyrostla dnešní rodinná firma Vinhal Cafés Artesanais. Kávu pěstujeme na farmách Fazenda Estrela a Fazenda Recanto a na dvou nemovitostech v Serra do Salitre v oblasti Cerrado Mineiro. V průběhu let jsme získali certifikaci Rainforest Alliance, 4C a Ceritfica Minas a přijali jsme ty nejlepší postupy v souladu se zásadami udržitelnosti a respektu k lidem a životnímu prostředí.
Můj otec Afonso po boku mé matky Marcélie převzal vedení, když Seu Zico zemřel. Můj otec má na starosti nejnáročnější stránku podnikání - správu farem. Jak říkáme v Brazílii, „nosí piano“.
Moje matka má na starosti jednu z nejchoulostivějších stránek podnikání - procesy zpracování mikrolotů po sklizni.
Já, Rafael, jsem nejstarší syn Alfonsa a Marcélie. Jsem odpovědný za komerční rozvoj farmy a naší značky. Nikdy předtím jsme neexportovali přímo a nyní je to můj hlavní projekt. Chci prodávat pražírnám a znát svého konečného kupce. Mám také několik přátel v kávovém prostředí a doufám, že jim budu moci pomoci i v příštích letech.
Ať vám nová káva chutná!