coffee-graphic
Burundi Kayanza
novinka

Burundi Kayanza

ochutnáte
v každém Kafecu

espresso

fermentace s pivními kvasinkami

ovocná a šťavnatá

Mycí stanice Kibingo se nachází v obci Kayanza v severním Burundi. Samotná stanice leží 1 893 metrů nad mořem. Nadmořská výška farem v sousedních kopcích, které zásobují mycí stanici, se pohybuje od 1 700 do 1 900 metrů nad mořem - Kibingo slouží 3 515 registrovaným pěstitelům kávy, kteří jsou rozmístěni na 18 kopcích v této oblasti.

Více o této kávě

region Kayanza
závod Kibingo
zpracování fermentace s pivními kvasinkami
odrůda Red Bourbon
nadmořská výška 1700 m. n. m.

Mycí stanice Kibingo se nachází v obci Kayanza v severním Burundi. Samotná stanice leží 1 893 metrů nad mořem. Nadmořská výška farem v sousedních kopcích, které zásobují mycí stanici, se pohybuje od 1 700 do 1 900 metrů nad mořem - Kibingo slouží 3 515 registrovaným pěstitelům kávy, kteří jsou rozmístěni na 18 kopcích v této oblasti.

Mycí stanice je vybavena 10 fermentačními nádržemi, 2 máčecími nádržemi a sušícím polem se 165 sušícími stoly a 4 předsušicími stoly. Kibingo dokáže zpracovat 750 000 kg kávových třešní denně. 

Většina kávovníků v Burundi je z důvodů kvality Red Bourbon. Navzdory všudypřítomnosti pěstování kávy v Burundi produkuje každý drobný pěstitel relativně malou sklizeň. Průměrný drobný pěstitel má přibližně 250 stromů. Každý strom vynese v průměru 1,5 kilogramu třešní, takže průměrný producent prodá asi 200–300 kilogramů třešní ročně. 

O našem lotu

Během sezóny sklizně je veškerá káva ručně sbírána. Většina rodin má pouze 200 až 250 stromů a těžbu provádí téměř výhradně rodina. 

Po vytřídění se třešeň rozdrtí do 6 hodin od dodání. Během rozvlákňování se třešně oddělují na vysokou a nízkou jakost podle hustoty. Po rozdrcení se káva umístí do betonových fermentačních nádrží potažených epoxidem. Do nádrží se přidávají kvasinky Intenso zakoupené od francouzské společnosti Lalcafe. V tomto prostředí se káva nechá fermentovat přibližně 96 hodin. 

Intenso od Lalcafe

Kvasinky LALCAFÉ INTENSO™ (Saccharomyces cerevisiae) byly speciálně vyvinuty pro výrobu kávy. Několikaleté testování v různých oblastech a prostředích ukázalo, že Intenso se dobře hodí k účinnější kontrole fermentačního procesu a ke zlepšení výsledné chuti i kvality. Kvasinky řídí proces fermentace a brání kávu proti mikroorganismům, které mohou vytvářet nežádoucí defekty. Navíc podpoří čerstvé a ovocné vlastnosti kávových zrn. 

Delší doba fermentace u kvasnicově zpracovaných káv (myté zpracované obvykle fermentuje asi 12 hodin) také umožňuje rozvinutější chutě. Čas navíc umožňuje zrnkům absorbovat metabolity, které mohou zlepšit chuť. Komplexnost, ovocnost, jas, květinové tóny a další jsou podpořeny prodlouženou dobou fermentace.

Po dokončení fermentace prochází káva mycími a třídicími kanály. Celkem kanál rozděluje zrna do sedmi tříd podle hustoty. Po umytí se pergamen vysype na dřevěné podnosy nebo nylonové sáčky a přenese se na sušicí stoly, každý ve své samostatné jakostní skupině. Každý podnos a nylonový sáček s pergamenem mají štítek sledovatelnosti se všemi informacemi.

Po vysušení se káva balí do pytlů a odveze do skladu. Tým expertů Greenco posuzuje každou šarži (které jsou odděleny podle stanice, dne a kvality) v laboratoři. Sledovatelnost stanice, dne a kvality je zachována během celého procesu.

Káva v Burundi 

Burundi bylo ve srovnání se sousedními velmocemi vyrábějícími výběrovou kávu z východní Afriky dlouho přehlíženo. Ale sezóna Burundi je pro nás jedním z vrcholů každoročního kávového kalendáře. Káva v zemi je produkována téměř výhradně drobnými farmáři a velká část této drobné produkce má výjimečnou kvalitu. Se svými super sladkými, čistými a často květinovými kávami se Burundi každým rokem stále více dostává na mapu výběrových káv. 

Káva má pro rodiny a celou zemi prvořadý význam. Vzhledem k tomu není zlepšování a rozšiřování kávové infrastruktury jen způsob, jak zlepšit příjmy, je to způsob, jak revolucionizovat výdělečný potenciál celého národa. 

Budování mycích stanic a rozšiřování zemědělských prací mohou být skvělými způsoby, jak zlepšit kvalitu kávy. Mycí stanice jsou klíčové při zlepšování standardů profilu šálků a celosvětové pověsti burundské kávy.

up inactive
up active

Než budete pokračovat

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Cookies - nastavení

zavřít

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Správa předvoleb souhlasu

Nezbytné cookies

Bez nich se web neobejde. Zajišťují, aby vše fungovalo, jak má.

vždy povoleno

Marketingové cookies

Shromažďují informace, které pomáhají k lepšímu přizpůsobení reklam vašim zájmům.

Personalizační cookies

Se zapnutým personalizovaným cílením budeme zpracovávat informace o vašem chování na webu. Díky tomu jsme vám schopni nabídnout to, co vás zajímá.

Analytické cookies

Pomáhají nám zjistit, kdo navštěvuje náš web a jak ho lidé používají. Díky těmto datům můžeme efektivně pracovat na vylepšování obsahu i funkčnosti.