Burundi Kayanza
v každém Kafecu
espresso
fermentace s pivními kvasinkami
ovocná a šťavnatá
Mycí stanice Kibingo se nachází v obci Kayanza v severním Burundi. Samotná stanice leží 1 893 metrů nad mořem. Nadmořská výška farem v sousedních kopcích, které zásobují mycí stanici, se pohybuje od 1 700 do 1 900 metrů nad mořem - Kibingo slouží 3 515 registrovaným pěstitelům kávy, kteří jsou rozmístěni na 18 kopcích v této oblasti.
Více o této kávě
region Kayanza
závod Kibingo
zpracování fermentace s pivními kvasinkami
odrůda Red Bourbon
nadmořská výška 1700 m. n. m.
Mycí stanice Kibingo se nachází v obci Kayanza v severním Burundi. Samotná stanice leží 1 893 metrů nad mořem. Nadmořská výška farem v sousedních kopcích, které zásobují mycí stanici, se pohybuje od 1 700 do 1 900 metrů nad mořem - Kibingo slouží 3 515 registrovaným pěstitelům kávy, kteří jsou rozmístěni na 18 kopcích v této oblasti.
Mycí stanice je vybavena 10 fermentačními nádržemi, 2 máčecími nádržemi a sušícím polem se 165 sušícími stoly a 4 předsušicími stoly. Kibingo dokáže zpracovat 750 000 kg kávových třešní denně.
Většina kávovníků v Burundi je z důvodů kvality Red Bourbon. Navzdory všudypřítomnosti pěstování kávy v Burundi produkuje každý drobný pěstitel relativně malou sklizeň. Průměrný drobný pěstitel má přibližně 250 stromů. Každý strom vynese v průměru 1,5 kilogramu třešní, takže průměrný producent prodá asi 200–300 kilogramů třešní ročně.
O našem lotu
Během sezóny sklizně je veškerá káva ručně sbírána. Většina rodin má pouze 200 až 250 stromů a těžbu provádí téměř výhradně rodina.
Po vytřídění se třešeň rozdrtí do 6 hodin od dodání. Během rozvlákňování se třešně oddělují na vysokou a nízkou jakost podle hustoty. Po rozdrcení se káva umístí do betonových fermentačních nádrží potažených epoxidem. Do nádrží se přidávají kvasinky Intenso zakoupené od francouzské společnosti Lalcafe. V tomto prostředí se káva nechá fermentovat přibližně 96 hodin.
Intenso od Lalcafe
Kvasinky LALCAFÉ INTENSO™ (Saccharomyces cerevisiae) byly speciálně vyvinuty pro výrobu kávy. Několikaleté testování v různých oblastech a prostředích ukázalo, že Intenso se dobře hodí k účinnější kontrole fermentačního procesu a ke zlepšení výsledné chuti i kvality. Kvasinky řídí proces fermentace a brání kávu proti mikroorganismům, které mohou vytvářet nežádoucí defekty. Navíc podpoří čerstvé a ovocné vlastnosti kávových zrn.
Delší doba fermentace u kvasnicově zpracovaných káv (myté zpracované obvykle fermentuje asi 12 hodin) také umožňuje rozvinutější chutě. Čas navíc umožňuje zrnkům absorbovat metabolity, které mohou zlepšit chuť. Komplexnost, ovocnost, jas, květinové tóny a další jsou podpořeny prodlouženou dobou fermentace.
Po dokončení fermentace prochází káva mycími a třídicími kanály. Celkem kanál rozděluje zrna do sedmi tříd podle hustoty. Po umytí se pergamen vysype na dřevěné podnosy nebo nylonové sáčky a přenese se na sušicí stoly, každý ve své samostatné jakostní skupině. Každý podnos a nylonový sáček s pergamenem mají štítek sledovatelnosti se všemi informacemi.
Po vysušení se káva balí do pytlů a odveze do skladu. Tým expertů Greenco posuzuje každou šarži (které jsou odděleny podle stanice, dne a kvality) v laboratoři. Sledovatelnost stanice, dne a kvality je zachována během celého procesu.
Káva v Burundi
Burundi bylo ve srovnání se sousedními velmocemi vyrábějícími výběrovou kávu z východní Afriky dlouho přehlíženo. Ale sezóna Burundi je pro nás jedním z vrcholů každoročního kávového kalendáře. Káva v zemi je produkována téměř výhradně drobnými farmáři a velká část této drobné produkce má výjimečnou kvalitu. Se svými super sladkými, čistými a často květinovými kávami se Burundi každým rokem stále více dostává na mapu výběrových káv.
Káva má pro rodiny a celou zemi prvořadý význam. Vzhledem k tomu není zlepšování a rozšiřování kávové infrastruktury jen způsob, jak zlepšit příjmy, je to způsob, jak revolucionizovat výdělečný potenciál celého národa.
Budování mycích stanic a rozšiřování zemědělských prací mohou být skvělými způsoby, jak zlepšit kvalitu kávy. Mycí stanice jsou klíčové při zlepšování standardů profilu šálků a celosvětové pověsti burundské kávy.