
Guatemala Familia Mendez
filtr
natural
sladká a ovocná
Neodolali jsme! Její chuť nás okouzlila. Tak ji tady máte. Na filtr v KAFECU i na doma.
Více o této kávě
meruňky, višně, čokoláda, citrusy
region Chichimes, San Pedro Necta
farma Familia Mendez
zpracování natural
odrůda Bourbon
nadmořská výška 1700 m. n. m.
O farmářkách
Sestry Juana a Minga Mendez jsou 4. generací pěstitelů kávy, která v Chichimes žije a farmaří. V roce 2010 se sestry staly prvními ženami, které pěstovaly kávu s Rosma Coffeelands, aby dostaly povědomí o své výběrovce do světa. Od té doby úspěšně exportují svou kávu pod svým jménem za fair traid cenu, díky které mohou dále investovat do farmy a pěstování kávových třešní.
O kávě
Juana a Minga ručně sbírají zralé červené třešně a zpracovávají je na své farmě. Třešně nejprve suší na terasách. Každou hodinu prohrabují třešně, aby zajistily rovnoměrné sušení. Na noc je zakrývají, aby nedocházelo ke kondenzaci. Po usušení se třešně pytlují a skladují ve mlýně v Huehuetenango, kde mají jistou nízkou teplotu i vlhkost, která je ideální pro skladování kávy.
O farmě
Huehuetenango je známé svou vysokou nadmořskou výškou a konzistentním počasí. Region leží na průsečíku horkého vzduchu z plání Tehuantepec v Oaxace v Mexiku a chladného vzduchu z pohoří Cuchumantanes. Toto spojení vytváří mikroklima, které udržuje chlad na uzdě a umožňuje pěstovat kávu ve vyšších nadmořských výškách. Díky tomu je zde pěstování výběrové kávy ve výšce 2000 m. n. m. naprosto běžná. Podmínky jsou to ideální pro podporu výrazných ovocných chutí regionu.
O kávě v Guatemale
Kvalita guatemalské kávy se díky rozmanitosti výrobců zvyšuje. Stále více malých farmářů pěstuje výjimečnou kávu i ve vysokých nadmořských výškách. Pro drobné zemědělce se stávají čím dál výhodnější družstva a komunity, které často nabízejí financování a další podporu pro zlepšení hospodaření a zpracování a nabízí také vyšší ceny za třešně než zprostředkovatelé. Mnoho družstev se prostřednictvím různých školení stará o zlepšení kvality guatemalské kávy a stále více pomáhají svým členům prodávat jejich kávu jako výběrovou.