Letní osvěžení v KAFECU: cascara fizz
Co je cascara?
V dobách, kdy lidé ještě neuměli kávová zrna pražit, využívali plody kávovníku zcela jinak - cascara je nápoj z usušených slupek s dužinou kávových třešní. Že je káva ovoce, už jste od nás určitě někdy slyšeli. Její dužina má přirozeně sladkou chuť a právě proto se z ní v minulosti začal připravovat první nápoj připomínající dnešní kávu – Cascara (ze španělského cáscara – skořápka, slupka). Ve své horké verzi se kávové slupky louhují podobně jako čaj. Pro ledovou verzi, kterou už v těchto dnech v KAFECU ochutnáte, jsme se z těchto slupek rozhodli vyrábět vlastní sirup.
KAFECSIRUP
Kaváren KAFEC po republice přibývá a to byste se divili, jakou mají všechny dohromady spotřebu kávy, vajec a sirupů na naše limonády. Kávu už si pro KAFEC pražíme, tak proč si nezačít vyrábět vlastní sirupy? Cascarou začínáme a postupně navážeme.
Zpátky ke cascaře
Určitě vás zajímá množství kofeinu, které cascara obsahuje - je to zhruba 2× až 4× méně než u zelené kávy. Pro některé nevýhoda, pro některé výhoda. Hotová cascara obsahuje ve 100 ml 2× méně kofeinu než instantní káva.
Jak cascara chutná?
Cascara má velmi specifickou chuť, která se může malinko lišit v závislosti na druhu kávy, ze které vzešla. Jinak se ale její chuť těžko vysvětluje. Přijďte si udělat vlastní obrázek. Cascara je v KAFECU připravená.