Ochutnejte kávy z neobvyklých oblastí
Pod oranžovou barvou etikety najdete v KAFECU kávy z neobvyklých destinací. Kávová zrna tak hledáme třeba v Jemenu, na Novém Zélandu, Austrálii nebo dokonce v Číně. Aktuálně naši pozornost zaujala exotická Jáva a divoký Myanmar.
Jáva Atieq Mustofa
banán, tropické ovoce, kakao, višně
země Indonesie | region Západní Jáva | farma Java Frinsa Estate | farmář Atieq Mustofa | zpracování anaerobní naturální fermentace| odrůda Ateng, Timor | nadmořská výška 1400 m. n. m.
Začínáme indonézskou kávou z ostrova Jáva, která je svou chutí velmi exotická. Zajímavostí u ní jsou adrůdy Ateng a Timor, které jsme dosud v žádné kávě neměli.
Zajímavá je i metoda zpracování. Anaerobní naturální fermentace funguje tak, že se třešně ihned po sběru umístí do plastových nádob, které se dobře utěsní. Po dobu 3 dnů se tyto nádoby nechají v klimatizované místnosti. Díky absenci vzduchu absorbují zrnka při fermentaci maximum živin z dužiny, což se projeví zvýšením sladkosti, ale také šťavnatosti. Následně se třešně suší na afrických postelích přibližně 15 dnů. V naší Jávě tak můžete cítit velmi silnou chuť tropického ovoce, doplněnou o jemné tóny kakaa a višní.
Myanmar Arrow bros.
bezinka, červený rybíz, cukrová třtina
země Myanmar (Barma)| region Mandalay | farma Ruby Hills Estate | farmář bratři Arrowovi | zpracování promyté | odrůda Catimor | nadmořská výška 1500 m. n. m.
O KÁVĚ
Náš lot vznikl z jedné z nejlepších káv, která z Ruby Hills Estate vzešla. Třešně lotu rostou v oddělené, zhruba desetiakrové oblasti (cca 5000 rostlin). Díky strmému sklonu svahu a malému množství rostlin na akr je množství nezralých plodů, v porovnání s ostatními farmami v Myanmaru, relativně malé. Třešně jsou sklízeny na vrcholu zralosti a do 4 hodin od jejich utržení zpracovány. Zralé třešně na farmě sbírají dvakrát denně - ráno a večer. Třešně jsou fermentovány ve 25l nádobách zhruba 48 - 72 hodin. Jakmile je fermentace dokončená, suší se kávová zrna 20 - 24 dní.
O FARMĚ: Ruby Hills Estate
Farmu Ruby Hills Estate (volný překlad je farma na Rubínových kopcích) najdete v severní části regionu Mandalay. Uprostřed hor se tu skrývá město Mogok, v jehož blízkosti je naleziště světově proslulých a velmi kvalitních rubínů. Rodinnou farmu o rozloze 65 akrů vlastní a řídí bratři Arrowovi , který s kávou pracuje už od roku 2002. Ruby Hills Estate je vlastníkem EU Organic Certification, která se vztahuje na všechny jejich kávy.
O MYANMARU: Historie kávy
Myanmar, který znáte taky jako Barma, se nachází v západní části jihovýchodní Asie. Oficiální název země je od roku 1989 the Union of Myanmar. Slovo Myanma znamená v barmštině “přesnější, preciznější”. Myanmar sousedí s Čínou, Laosem, Thajskem, s Bangladéší a Indií. Podnebí a prostředí je pro pěstování kávy vhodné hned v několika částech Myanmaru. Kávu tu začali na začátku 19. století pěstovat britští kolonizátoři. Poté, co Myanmar získal v roce 1948 nezávislost, čekala místní káva na svou světovou příležitost. Ta přišla v roce 2011 s politickou reformou, která vymýtila prodej opia a podpořila rozvoj zemědělství. Následné otevření ekonomie vedlo ke zvýšenému důrazu na kávu, coby hlavní plodinu země. Výběrová káva se tu začala pěstovat v roce 2015 a je podporována a rozvíjena iniciativou z Winrock Foundation, USAID a CQI. První export výběrovky do USA proběhl v roce 2016 a do Británie 2017.
Obě kávy jsou určeny k filtrovaným přípravám kávy, převážně na doma. Jakmile se poštěstí a my budeme moci kavárny zase otevřít, sledujte naše sociální sítě. Čas od času totiž tyto kávy zařadíme i do nabídky těch výběrovek, ze kterých připravujeme překapávané metody přímo v KAFECU.