Poprvé a navždy: Jak jsme propadli překapávané kávě
Příběh překapávané kávy v Kafecu je úzce provázaný s příběhem výběrové kávy v Kafecu. Věřte, nevěřte, ale i Kafec v roce 2010 začínal s italskou, natmavo praženou kávou. Až jednou…
Poprvé a navždy
To bylo asi rok a půl po otevření Kafecu v Brně, kdy Tomáš Konečný poprvé ochutnal výběrovou kávu v překapávané podobě. Sám přiznává, že mu tehdy spadla brada. Pochopil, že italská káva není ideální řešení a začal experimentovat.
Rozumějte, Kafec Brněnský byl v roce 2011 jednou ze tří kaváren, které s výběrovou kávou a filtrováním pracovaly. „Museli jsme si začít hrát. Tehdy ještě neexistovaly žádné kurzy, v Brně nebylo od koho se učit,” řekl by vám Tomáš. „Týdny jsme hltali zahraniční weby a metodou pokus/omyl jsme postupně vychytali všechny mouchy.”
Bez výběrovky ani ránu
Abyste chápali, nejlepší způsob, jak si výběrovou kávu vychutnat, jsou právě překapávané metody přípravy. Vynikne díky nim její chuť a aroma a i začátečník rozezná rozdíly mezi jednotlivými odrůdami. Tehdy jsme začali naše hosty o kávě vzdělávat. Pořádali jsme ochutnávky a kurzy, na které se mohl přihlásit každý. A právě tak u nás překapávaná káva zakořenila.
„Museli jsme si začít hrát. Tehdy ještě neexistovaly žádné kurzy, v Brně nebylo od koho se učit. Týdny jsme hltali zahraniční weby a metodou pokus/omyl jsme postupně vychytali všechny mouchy.”
Tomáš Konečný, zakladatel Kafecu
Překapávaná káva bez čekání
Velkou výhodou překapávané kávy dne je to, že ji můžete mít okamžitě na stole. Připravujeme ji totiž předem s pomocí Fetco automatu na překapávanou kávu, který jde naprosto precizně naprogramovat, aby se přizpůsobil konkrétní kávě. Umí rychle připravit až 3 l překapávané kávy najednou. Tahle zásoba určitě potěší všechny, kteří si místo espressa dáte raději pořádný hrnek kávy.
Hrnek kafe, se kterým se pomazlíte
Překapávané metody doporučujeme všem, kteří mají čas a chuť u nás posedět a kteří se rádi pomazlí s velkým hrnečkem kávy. Ať už si vyberete V60, chemex, Aeropress nebo právě kávu dne, chybu neuděláte. Nebojte se experimentovat a střídejte odrůdy, ze kterých vám filtr připravíme. Jiná káva, nový zážitek.
Ať vám chutná!