Pro ještě efektivnější kategorizaci etiopské kávy vzniklo speciální „kolo chutí“ - k různým chuťovým profilům byla navíc přidána i barva. Tato káva spadá do chuťového profilu „Dhilgee“. Dhilgee znamená v jazyce Oromiffa „krvavě červená“. Tento koncept představuje kávy, které mají světlé květy, červené bobule, fialové ovoce a jsou celkově kulaté a sladké.
Etiopie Dhilgee Danche
v každém Kafecu
espresso
promyté
sladká a vyvážená
Náš organický lot pochází z třešní od 400 malých pěstitelů závodu Danche Washing Station. Všechny se nachází v nadmořské výšce 1 950 – 2 200 m.n.m. Káva má květinové tóny s jasnými záblesky malin, borůvek a švestek
Více o této kávě
region Chelbesa, Gedeo
farmářská kooperace Danche Washing Station
zpracování promytá
odrůda Heirloom
nadmořská výška 2 300 m. n. m.
O Danche Washing Station
Danche je mycí stanice se nachází v Chelbesa, Gedeo. Je certifikována jako organická. Stanice nakupuje třešně od přibližně 400 farmářů, kteří, díky úrodné půdě a dobrému hospodaření, společně produkují zajímavé výnosy. Farmy leží ve vysokých nadmořských výškách (2 000 - 2 300 m nm) a mají průměrnou velikost mezi 1-2 hektary.
Zvýšené nadmořské výšky hrají významnou roli při formování odlišných chuťových profilů. Ve srovnání s jinými regiony, probíhá sklizeň o něco později. Tato prodloužená doba zrání třešní významně přispívá k výjimečné kvalitě produkce. Kromě toho má tým z Danche Washing Station mnoho zkušeností v zemědělství, což jim dává svobodu efektivně experimentovat s novými metodami zpracování.
Sběr a zpracování
Třešně se sbírají ručně a později se ručně také třídí. Třešně jsou zbaveny slupek a zrna jsou fermentována pod vodou v nádržích v průměru 72 hodin. Káva se dál třídí v kanálcích - zrna nižší kvality (s nižší hustotou) začnou plavat a mohou být vyřazena. Hustší a kvalitnější zrna jsou oddělena jako šarže vyšší kvality.
Co dál? Zrnka se suší na vyvýšených postelích přibližně 8 - 20 dní. Káva se suší ve vrstvách 2-8 cm. Délka sušení závisí na klimatu, typu postelí a fázi sušení.