Kostarika Hacienda Sonora
v každém Kafecu
espresso
natural
sladká a vyvážená
Na farmě Hacienda Sonora kávu pěstují a zpracovávají nejen kvalitně, ale také šetrně k životnímu prostředí. Energie je generovaná hydroelektrickým generátorem, který přeměňuje zurčící řeky na energii. Právě odtud vám do KAFECU míří káva, která voní a chutná po citrusech, červených bobulích, višních a čokoládě.
Více o této kávě
region Valle Central
farma a farmář Hacienda Sonora a Diego Guardia
zpracování natural
odrůda Caturra
nadmořská výška 1300 m. n. m.
O farmě
Hacienda Sonora leží na úpatí sopky Poas. Na 100 hektarech farmy se to hemží rozmanitostí - 45 hektarů je věnováno zastíněné kávovníkové oblasti. Kávovníky jsou tu obklopeny exotickými stromy a další původní vegetací. Tato biologická rozmanitost podporuje zdraví půdy a udržuje půdu bohatou na živiny, což napomáhá pěstovat chuťově bohaté třešně. Na 35 hektarech roste divoká lesní rezervace a 20 hektarů je určeno pro cukrovou třtinu, která se na pozemcích farmy pěstuje více než 150 let.
Šetrné a kvalitní zpracování
Kávu zde pěstují a zpracovávají nejen kvalitně, ale také šetrně k životnímu prostředí. Obnovitelná energie tady hraje jednu z velmi důležitých rolí - energie je generovaná hydroelektrickým generátorem, který přeměňuje zurčící řeky na energii. Ta pohání mokré a suché mlýny a poskytuje bezplatnou elektřinu pro každého, kdo žije a pracuje na farmě. Hacienda Sonora je známá tím, že vyplácí spravedlivé mzdy všem pracovníkům a posiluje ekonomiku místní komunity.
O kávě v Kostarice
Díky inovacím, obrovskému množství odrůd kávy, rozsáhlým technickým znalostem a pozornosti věnované produkci kávy je Kostarika jednou z nejvyspělejších zemí produkujících kávu ve Střední Americe. Svou roli samozřejmě hrají i klimatické podmínky v zemi.
V Kostarice existuje osm kávových oblastí: Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central (Central Valley), Tres Rios, Brunca, Orosi a Tarrazú, specifická část Valle Central. Kostarika se také stala světovým lídrem v udržitelnosti výroby kávy.
90 % z 50 000 pěstitelů kávy v zemi jsou drobní pěstitelé. Mnozí své třešně dodávají do mikromlýnů, které je často zpracovávají podle specifikací výrobce - zachovají si tak kvalitu jedné šarže nebo jedné farmy.
Typicky nejisté a suché počasí v Kostarice ztěžuje pěstování kávy. Dlouhá období sucha a nepředvídatelné počasí prakticky eliminovaly možnost ekologického zemědělství. Jak vláda, tak zemědělci ale podnikli aktivní kroky k ochraně životního prostředí - mnoho z nich se týká právě metod zpracování, kterými se kostarická káva stala známou.